دکتر سعید عالی در گفتوگو با خبرنگار مفدا شهرکرد، گفت: بیماری کرونا تبدیل به یک معضل جهانی در چند ماه اخیر شده و همه معادلات سیاسی، اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و آموزشی را مختل کرده است.
رئیس دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد با اشاره به اینکه کرونا فرصتها و تهدیدهایی در جهان ایجاد کرد و جامعه جهانی همه تلاش خود را میکند تا از فرصتهای ایجاد شده حداکثر استفاده را ببرد و تهدیدها را به حداقل برساند، افزود: ویروس نوپدید کووید-19 یک پاندمی جهانی ایجاد کرده است و به درگیری عمدتا تنفسی در ارتباط نزدیک فرد به فرد، با میزان سرایت بسیار بالا تبدیل شده است.
وی با بیان اینکه آن چیزی که اهمیت دارد و مورد سؤال است، این است که آیا با وجود این بیماری تغییر فصول میتواند چالش ایجاد کند یا خیر، ادامه داد: واقعیت این است که در فصول مختلف بیماریهای خاصی شیوع بالاتری دارند، مثلا در فصول سرد سال، شاهد سرماخوردگی، آنفولانزا و بیماریهای تنفسی هستیم و در فصول گرم بیماریهای گوارشی، اسهالی و مسمویتهای غذایی شیوع بالاتری دارند.
عالی عنوان کرد: چیزی که بیماری کرونا را چالشزا و مهم میکند این است این بیماری میتواند هم علائم گوارشی و هم علائم تنفسی را ایجاد کند، در حالی که معمولا مشخصه اصلی کرونا تب، سرفه، گلودرد و علائم تنفسی مثل تنگی نفس است.
رئیس دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد خاطرنشان کرد: کرونا میتواند در کودکان و نوجوانان علائم گوارشی مثل اسهال، استفراغ، تهوع، درد شکم همراه با تب ایجاد کند، ممکن است این علائم که معمولا در فصل گرم سال بیشتر است با مسمویتهای غذایی یا سایر بیماریهای فصلی اشتباه شود و تشخیص به تعویق بیوفتد.
وی اضافه کرد: بیماریهای گوارشی شایع در فصل گرما علائم خفیفی دارد، همچون اسهال خفیف که بدون دل پیچه و تب هستند اما اگر این علائم شدید شده، به همراه تب باشد، طولانی شود، به درمانهای معمول جواب ندهد و گاهی با علائم تنفسی همراه باشد باید به بیماری کرونا شک کنیم.
عالی با تاکید بر اینکه اگر اسهال، تهوع و دردشکم همراه با تب داشتیم از اول باید باید خود را کرونایی فرض کنیم تا خلاف آن ثابت شود و همه مراقبتهای کرونا را باید در نظر داشته باشیم، یادآور شد: حال این سوال پیش میآید که در فصول سرد وضعیت این بیماری چگونه است، همانگونه که همگان اطلاع دارند، فصول سرد سال زمان شیوع سرماخوردگی و آنفولانزا است، کرونا هم یک بیماری ویروسی است که دستگاه فوقانی تنفس را درگیر میکند.
رئیس دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد اظهار داشت: سرماخوردگی معمولا طی چند روز از بین میرود، آنفلوانزا نیز با علائمی همچون تب، سرفه و... همراه است که میتواند برای افراد مسن یا دارای بیماری زمینهای مشکل ساز باشد ولی به هر حال بیماری ویروسی سرماخوردگی، آنفلوآنزا و کرونا هیچ درمان مشخصی ندارند.
وی با تاکید بر اینکه نکته مهم در فصل سرما این است که چگونه متوجه شویم به آنفلوآنزا دچار شدیم یا کرونا چون علائم شبیه به هم دارند، بیان کرد: در فصل سرما انتظار و پیشبینی وضعیت بدتری را داریم چون این دو بیماری شیوع بالایی دارند و میتوانند مشکل ساز شوند، اینکه بتوانیم این دو را از هم افتراق دهیم کار بسیار سختی است، اما نکنه مهم این است که بین این دو بیماری تفاوتهای قابل ملاحظهای از نظر دوره کومون، قدرت سرایت وجود یا عدم وجود واکسن و نرخ مرگ وجود دارد.
عالی تاکید کرد: معمولا دوره کومون آنفلوانزا دو روز است ولی کرونا به طور متوسط 5 روز و تا دو هفته میتواند ادامه داشته باشد و مفهوم آن این است که سرایت و درگیری افراد مختلف در این دوره کومون توسط کرونا بسیار بسیار بالاتر است.
رئیس دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد خاطرنشان کرد: طبق تحقیقات صورت گرفته اگر 10 نفر به صورت متوالی درگیر آنفولانزا شوند بعد از نفر دهم 56 نفر درگیر خواهند شد ولی در کرونا اگر 10 نفر متوالی درگیر شوند تعداد آنها در آخر به 2 هزار نفر خواهد رسید، این موضوع قدرت سرایت بیماری کرونا را نشان میدهد.
وی ادامه داد: آنفولانزا بیماری است که از قدیم در بین مردم رواج داشته و لذا آنتی بادی آن در بدن افراد ایجاد شده است و مقاومت در برابر این بیماری وجود دارد، در عین حال واکسن آنفلوآنزا در دسترس است و افراد میتوانند شهریور هر سال این واکسن را استفاده کنند.
عالی اضافه کرد: ولی کرونا بیماری نوپدیدی است و هیچ کس در برابر آن مقاومت ندارد، واکسنی برای کرونا هنوز معرفی نشده بنابراین خطر کرونا در فصل سرما همچنان بالا است، کمااینکه دیدیم این بیماری در فصل گرما هم کم نشد و شاهد پیک دوم آن بودیم.
رئیس دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد با بیان اینکه پیشبینی میشود پاییز و زمستان سختی در پیش باشد لذا باید رعایت فاصله اجتماعی و پروتکلهای بهداشتی را جدی بگیریم، خاطرنشان کرد: نرخ مرگ در بیماری آنفولانزا زیر 1 درصد است و دانشمندان نرخ مرگ کرونا را متوسط 2 درصد عنوان میکنند، براساس اعلام سازمان بهداشت جهانی میزان مرگ ناشی از کرونا بیش از 10 برابر آنفلوانزا است.
عالی با تاکید بر اینکه هیچ کس حتی کودکان و نوجوانان نیز در برابر کرونا ایمن نیست، تنها ممکن است علائم در این گروهها متفاوت باشد، بیان کرد: پیام سازمان بهداشت جهانی به جوانان و نوجوانان نیز همین است که در برابر کرونا ایمن نیستید و ممکن است ناقل بودن شما زندگی افراد دیگر را نیز به خطر بیاندازد.
رئیس دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد توصیه کرد: جوانان نیز باید به شدت خود را در برابر کرونا محافظت کنند، متاسفانه این گروه در کشور بیماری کرونا را کمتر جدی گرفتند، بی مهابا در اجتماعات حاضر میشوند، فاصله گذاری اجتماعی را رعایت نمیکنند و تمایل کمتری به ماسک زدن دارند، این باعث شد تا در تیرماه امسال پیک درگیری جوانان را نیز شاهد باشیم.
وی تاکید کرد: توصیه اکید من به همه اقشار جامعه این است که کرونا را جدی بگیرند، در عین حال همه تلاشمان را باید این باشد که فاصلهگذاری اجتماعی را رعایت کنیم، ماسک بزنیم و بهداشت فردی و دست را رعایت و در اولویت قرار دهیم تا مشکلات کمتری را در آینده شاهد باشیم.
ارسال نظر